tisdag 27 mars 2012

Några råd till er som lider av vuxenacneTänkte dela med mig av några av mina erfarenheter och slutsatser vad gäller acne i vuxen ålder och vad det kan bero på.
Jag har läst mycket om att acne beror på fel kost, fel hudvårdsprodukter, hormoner eller stress.
Detta tror jag att dom flesta har fått läsa och höra som har acne.
Sedan lägger man massa tid, energi och pengar på att ändra sin kost, ta olika tillskott, byta produkter, byta hudvårdsrutin, äta p-piller och försöka stressa ner, och ändå kommer acnen tillbaka. Trots att man gjort allting rätt. Efter att oxå ha prövat antibiotika ett antal gånger, men ändå fått tillbaka acnen börjar man undra om det är något fel på en.                    
Det är inget fel på dig. Du är helt perfekt. Det är nåt annat som är fel.
Försök att vända på det och se det som att det är acnen som talar om för dig att något är fel. Vad är det då som inte funkar?

Acne är ett tecken från kroppens och hudens sida på att något i vårt liv och hur vi lever just nu inte är bra för oss. Detta kan ligga till största delen på ett psykiskt plan men det kan oxå vara den livsstil man har eller en kombination av båda. Problemen kan se lite olika ut för varje person.

Tänk över hur du mår just nu i ditt liv. Skriv ner vad som finns i ditt huvud, vad dina tankar kretsar kring just nu, vad är negativt för dig och vad får dig att må bra? Lever du som du vill? Är du nöjd över varje dag och lever du i samklang med din egen personlighet? Accepterar du dig själv och tycker om dig själv precis som du är?
Tänk över dina rutiner, din livsstil. Sover du bra och följer du dina egna sömnbehov?
Tänk över hur du äter, både vad gäller vad du äter under dagen och hur/när du äter.
*(OBS! Märk att jag inte pratar om tonårs acne eller ärftliga varianter av svår acne).

Det viktigaste är vad du själv kommer fram till att du behöver för att må riktigt gott och känna dig glad. Ge det tid och sök kunskap.

Men några råd vill jag i alla fall ge:


Lär dig att uppskatta och tycka om dig själv. Använd spegeln till att säga fina saker till dig själv. Se på dig själv med kärlek, som du skulle se på ditt eget barn. Du skulle aldrig kritisera ditt barn för dess utseende. Se det fantastiska i dig.
Varje gång du ser dig i spegeln kan du passa på att aktivt göra detta. Var uppmärksam på om du börjar leta efter fel på dig själv och försök att helt sluta med det.

Lite samma sak gäller maten. Ät med kärlek till dig själv. Uppmärksamma om det finns negativa /destruktiva tankar kring det du äter.
Det är viktigt att måltiderna ska vara fasta, lugna och vid samma tid varje dag.
Lika viktigt är att inte äta dålig mat (typ snabbmat, prefabricerat, sötsaker med härdat fett i osv), utan att måltiderna består av näringsrik och varierad mat.
Njut av det du äter!
Ät mycket mycket kallpressade vegetabiliska oljor som olivolja och rapsolja.
Och drick ordentligt med vatten. Undvik socker helt och kanske oxå mjölkprodukter. Undvik att äta mycket vitt mjöl och andra snabba kolhydrater (vitt bröd, pasta, bullar mm).

Några bra tillskott som stärker dig och din hud:
Ät tillskott av probiotika.
Om det finns mycket stress i din vardag, ta oxå msm-pulver (ta tillsammans med nyponpulver) för att motverka stressens inverkan på kroppen.
Har du ätit skräpmat länge och stressat mycket kan du oxå göra en kur med ph-kalk för att återställa kroppens syra/bas balans.
Är du ofta trött och saknar energi, ta en msk nässelpulver och en msk nyponpulver om dagen.
Zink tabletter kan vara bra för att stödja läkningsprocessen i huden.

Gå över till ekologisk hudvård. Massera ansiktet varje kväll med en vegetabilisk olja, vilken som helst går bra men det finns oxå särskilda oljor för acnehud. Massage är jätteviktigt och gör en otrolig skillnad för din hud.

Få in träning i din vardag utan att det blir stressigt. Poängen är att känna dig närvarande i din kropp. Hinner du inte träna så lär dig några enkla yoga övningar att göra varje morgon.

Börja framförallt att uppmärksamma hur du mår och se till att försöka må bra på alla olika plan i ditt liv.


* Om du har ärftlig svår acne så är mitt råd att kombinera ovanstående saker med dom behandlingar som specialist hudläkare kan skriva ut. Många av dessa behandlingar hjälper bra men ger extremt torr och känslig hud. Det är då extra viktigt att hjälpa huden igenom behandlingarna på bästa sätt och motverka ärrbildning.
Maila mig om du behöver råd i detta så ska jag förklara närmare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar